s/y Ofelia

Segling! Utbildning!    Läs nedan.                                           Bilderna är klickbara.
                                                                                             Använd gärna "Helskärm".
   s/y Ofelia    s/y Ofelia    s/y Ofelia

   s/y Ofelia      s/y Ofelia      inte s/y Ofelia!    Seglarlunch      Isfyren, Trbg.

   s/y Ofelia        s/y Ofelia

s/y Waspen

En gammal kärlek.

 

 

 

I augusti år 2007 hörde nuvarande ägaren till Waspen av sig till mig och berättade att hon ännu är i gott skick. Han har köpt henne i år och hoppas på fina seglingar nästa sommar. Troligen är hon byggd 1954. Det är ju trevligt att hon haft omsorgsfulla ägare så att hon lever ännu 54 år ung.

J14 är 14 kvm Långedragsjulle. En moderniserad Bohusjulle.
Bohusjullar hade fock och sprisegel.
Det fanns J 10 , J 14 , J 18 , J 22 , J 26 . Dessutom lär J 32 ha ritats men aldrig byggts. J10or hade däck med kapp eller var öppna.
Kanske har jag sett någon som var halvdäckad men jag minns inte säkert nu år 2007.


Ända in på 1970-talet hade Trelleborgarna sina båtar i hamnen. Man kom överens med hamnkaptenen, fick lite goda råd och tog i hand. Sedan kunde man lita på honom. Man byggde själv en enkel brygga med grannen och lade ut boj. Det kostade inget för båtägaren och inget för kommunen. Det var före nya Feodalsystemet. Hamnen var en del av vår stad.
När Östtyskland, DDR, lades ner så reste stadens nymoderna Feodalherrar ner och köpte staket och taggtråd billigt samt spärrade av hamnen. Förebilden torde vara die KZ-lagern. Högspänningen är ännu ej installerad men det är nog endast en tidsfråga.

Trelleborgs hamn: Stadens Höga Vederbörande har nuförtiden en egendomlig idé. De strävar efter att överföra Östersjöns alla sjötransporter till landsvägen mellan Trelleborg och Malmö. Det imponerande godsflödet som kommer till Staden skall ju inte hit.


Obs! Växlingen skall ske kvickt mellan de stora bilderna och denna sida. Om ej, läs anvisning nederst.

Segling ! Erbjudande!

     För den som är intresserad av att lära sig segla och navigera är s/y Ofelia och jag ett gott alternativ. Jag välkomnar "Paying Guests". Min metod är "learning by doing" . Gästen seglar själv med min erfarenhet i ryggen.
     Min ögonsten s/y Ofelia är en Bacchant som ritats av Knud H Reimers 1965. Hon är en traditionellt långkölad, stabil och bra båt. Flera av hennes systrar har seglat runt jorden upprepade gånger. Längd x Bredd x Djup är 10,8 x 2,75 x 1,65 m Deplacement ca 6,5 ton. Krysställ 45 kvm (Stor 25 + genua 40 ger 65 kvm i godväder.) Ålder 31 år.
     Learning by doing är en god metod att lära sig segla. Jag började segla som pojk 1961, har navkunnande och har haft viss yrkesmässig sjöanknytning. ( 8 mån skolfartyg i Flottan och kört lotsbåt. Skepparexamen, Terrester navigation som repetition i Flottan samt Astronomisk nav. med tidvattensberäkning.)
     Jag vänder mig till personer med öppet sätt och sinne. Jag har bland annat scoutbakgrund där jag varit ledare för unga. Jag har även fuskat som lärare innan jag fick ett yrke. Jag är nu en pedagogisk "naturvetare/tekniker" och "hobbysjöman".
     En kund skall vara nöjd efteråt. Därför talar jag om att s/y Ofelia saknar toalett, mantåg och matbord. ( Toalett och dusch finns i alla hamnar. Till sjöss går det bra på soldaters vis.) s/y Ofelia har bra reling och rejäla handräcken som ger god säkerhet till sjöss. Hon är trivsam och välutrustad. Jag nämner; Navigationsbord för helt sjökort, värmeisolerat skrov, värmare, kompass, lod, logg, satelitnavigator (GPS), VHF - telefon, jollen tre ankare, 70 m KL9 klass 3 ankarkätting med spel. Bunker: 100 liter diesel, 360 l vatten. Volvo Penta dieselmotor. Alla segel utmärkta. En god skeppare.
     (För den som etablerat kontakt är VHF - telefonen fantastisk. Med den får man förbindelse överallt. Nja, kanske historia nu(?) om än VHFn fortfarande fungerar.) Mina planer för säsong 2007 är nu en öppen fråga.

Med Vänliga Hälsningar

Tomas Gidlöf
Skeppare av s/y Ofelia.

Adress; Matrosvägen 5 , 231 32 Trelleborg     tfn 0410 - 33 43 83 , (Telefonsvarare finns.) Se mobil tfn på "hitta.se"
E-post: tomas.gidlof @djingis.se
Notera spamskydd.
Justera adressen manuellt om du vill skriva till mig.
(Tag bort mellanslaget i adressen.)

Anvisning: Om ditt program försöker hämta denna sida (ofelia.html) från nätet varje gång du växlar tillbaks från stor bild så har du fel inställningar. I Explorers Rullmeny \ Visa\ Internet alternativ\: Flik; Allmänt, ruta Tillfälliga Internetfiler, knapp Inställningar Du är framme!!! Pricka för "Varje gång Explorer startas" Då blir det kvick växling. Förmodligen motsvarande i Netscape.


Tillbaka

Senast uppdaterad: 2006-11-26